Världens äldsta hotell

När jag tänker hotell så tänker jag någonting modernt och stilrent som uppdateras i takt med utvecklingen. Man vill kunna komma hit och bara koppla av, glömma omvärlden en stund och bara få njuta i en liten bubbla av ro. Men det är inte alltid nya moderniteter som gör detta möjligt, hotell har trots allt funnits länge i världen och det krävs någonting väldigt speciellt för att kunna driva ett företag som överlever i hundratals år, ja framförallt ett hotell när så många kedjor dyker upp här och var. Men det finns dem som har lyckats driva sina hotell i nästan en evighet, i Japan finner vi ett sådant.

Världens äldsta hotell

Kejsarens son

Nishiyama Onsen Keiunkan är världens äldsta hotell som fortfarande är i bruk, ja inte bara hotell, det är förmodligen dessutom världens äldsta företag. År 705 öppnades detta hotell vid foten av Akaishibergen, ett hotell vilket var en idé från sonen till den kejsare som då regerade i Japan. Med de varma källor som ligger i närheten fick han idén till ett hotell som erbjöd helande bad med vatten som än idag dras direkt från Hakuho källorna. Detta utbud var något som inte bara drog till sig besökare, utan även militärer kom hit för att få sig en stunds avkoppling och ladda batterierna. Men bland de tidigaste besökarna var det inte bara militärer man kunde hitta här, hit färdades även en del samurajer och berömda shogun, vilkas blotta närvaro var tillräckligt för att ge hotellet ytterligare status och dra till sig än mer besökare.

Familjen först

Idag finns det fler hotell runt om i världen som erbjuder samma typ av tjänster, men inget av dem kan komma i närheten av den historia detta Nishiyaam Onsen Keiunkan bär på. Inte nog med att detta är världens äldsta hotell i bruk, detta har dessutom i över 1300 år varit familjeägt. Man har fört företaget vidare genom generationerna och på så sätt behållit någonting väldigt unikt. 52 olika generationer har drivit detta hotell och sett till att det alltid varit attraktivt på marknaden genom utbyggnationer, vilka ökat ytan och man har även moderniserat hotellet något så det passat in i varje epok.

Bevarad känsla

Idag är platsen avsevärt mycket större än det var för över tusen år sedan, men man har lyckats behålla utseendet och känslan från originalet. Trots moderniseringarna som gjorts finns fortfarande den där enkla och lugnande designen kvar och de naturliga omgivningarna med bergen runtomkring avger känslan att det fortfarande vore år 705. Det är förmodligen ingen överraskning att detta hotell innehar rekordet för världens äldsta hotell i Guiness rekordbok, men nu siktar de även på ett annat rekord. Man vill nu bli det ställe vars varma källor ger mest avkastning och tack vare deras nya badpumpar på över tusen liter av naturligt varmt vatten per timme så ska detta inte vara en omöjlighet. Med tanke på hur populärt det har blivit att åka på spa, hälsans medvetenhet och tänket på hur man bör bevara det gamla och återanvända har detta ställe alla chanser i världen att nå dit de vill. Människor idag betalar gärna för kvalité och gynnar helst småföretagare, även om detta hotell kanske inte längre är så litet så räknas det in tack vare hur länge det varit drivet av en och samma familj.