Sveriges äldsta vandrarhem

Så som Japan har sitt hotell med gamla anor, har även Sverige ställen med historia. Svenskarna är väldigt måna om att ta hand om det gamla och bevara det för nästkommande generationer så det kan se vart vi kommer ifrån och hur vår historia faktiskt har sett ut. Det är inget undantag när det gäller olika typer av företag och verksamheter som har klarat sig länge i samhället. I den öländska byn Skogsby finner vi Sveriges äldsta vandrarhem som fortfarande idag är i bruk. Kanske är det inte så konstigt att det är på just Öland som detta är placerat då ön har en fantastisk natur och miljö som varje år drar massor mer semestrande svenskar och turister. Här finns ett stort utbud av olika ställen där man kan övernatta men just denna är lite extra speciell i jämförelse med de andra.

Sveriges äldsta vandrarhem

Kungligt virke

Det hela började dock som ett gästgiveri på en kringbyggd gård vilken man inte riktigt är säker på hur gammal den är, men tittar man på den ek man använt som träslag i stora husets bottenvåning så tyder detta på att det byggdes kring 1680. Holländare och danskar hade i mitten av 1670-talet invaderat än och bränt ner 200 byar, så när man skulle bygga upp dessa igen fick an ta av de ekskogar kungen hade mellan Färjestaden och hela vägen ner till Ottenby. Dessa var egentligen avsedda för skeppsbygge men eftersom ölänningarna stod utan tak över huvudet fick man använda dessa till husbuggnationer istället.

Starka kvinnor

Byggnaden uppfördes först i Småland men flyttades till sedan till dit det står idag år 1770. Att denna byggnad använts som gästgiveri finns bevis från sedan 1770 i kyrkböcker, men förmodligen är det äldre ändå. Sedan 1850 har detta ställe drivits av sex generationer, den första var Len-Mari och Jonas Carlström. Det sägs att Len-Mari, trots sina 12 barn, förde ”ett herrans regemente”. Dock var det inte många av barnen som nådde vuxen ålder, men sonen Emil var en av dem och han tog senare över gästgiveriet tillsammans med sin fru Augusta. Även hon var en driven kvinna som skötte det mesta av det själv fram till den dag hon dog, då lades även verksamheten på is.

Hela familjens verksamhet

Deras enda dotter, Stannie, såg året efter sin pappas död till att väcka liv i verksamheten igen, men då som vandrarhem. År 1934 kunde man här bo en natt till en kostnad av 1 krona. Som det familjeägda företag det var såg Stannie till att traditionen fortsatte, med hjälp av sina fyra döttrar fick hon igång verksamheten. Den yngste av dem, May, som bara var 5 år hade som uppgift att hoppa på de hårt stoppade halmmadrasserna tills de blev plana. Vandrarhemmet togs tillslut över av den äldsta dottern Karin, som sedan skötte driften i 59 år. !994 tog Birgit, Karins dotter, över och är än idag den som ser till att det sköts som det ska, även om det är hennes son, Michael, som idag är ansvarig för vandrarhemmet.