Starta ditt eget hotell

Älskar du hotell så mycket att du funderar på att starta ditt eget hotell? Grattis, då har du hamnat rätt. I den här artikel tänkte jag nämligen behandla tre olika frågor som du måste ställa dig själv innan du verkligen bestämmer dig. Att driva hotell kan vara en riktigt härlig och tillfredsställande sysselsättning. Det mång ett mångfacetterat arbete med mycket variation. Som hotellägare har du dessutom mycket frihet och du kan göra många olika val över hur ditt hotell ska drivas. Men det är också hårt jobb. Att driva ett hotell kräver mycket arbete och det är inte för vem som helst. Du måste tåla mycket arbete i börja, du behöver vara påhittig och kreativ, och framför allt måste du älska hotell.

Vilken sorts hotell vill du driva?

Tja, det första steget mot att öppna hotell är antagligen att bestämma sig för vilken sorts hotell man vill driva. Det finns så många olika slags hotell, och alla behövs; du behöver bara bestämma dig för vad som passar dig bäst. Ska det vara ett lyxigt hotell eller ett budgethotell med billigare rum? Ska det ligga i staden och rikta in sig mot turister, eller ska det ligga ute i landet, längs med motorvägen och satsa på att locka trötta bilister som behöver checka in någonstans för att sova? Ska det vara ett litet, mysigt och hemtrevligt hotell med små, gemytliga rum, eller ska det vara ett stort hotell med utrymme för många rum och många besökare – kanske mer ekonomiskt lönsamt, men också mindre personligt. Ska det finns lokaler för konferens? Ska ni servera frukost? Det är många frågor som måste besvaras och som i slutändan avgör vilken typ av hotell just ditt hotell blir.


Vilken sorts hotell vill du driva?

Hur ska hotellet skötas?

Du behöver också klura ut en plan för hur hotellet ska skötas. Ska ni servera frukost så kanske det behövs personal som är ansvarig för detta, eller klarar du av det själv? Behöver du anställa någon till receptionen? Städare som fixar iordning rummen mellan varje besökare? Behöver ni en hemsida? System för bokning? Betalning? Ska ni kräva besökare på deposition eller inte? Även angående själva driften finns en rad frågor som du faktiskt behöver ta ställning till innan du kör igång verksamheten. Vilken personal behövs? Vilka system för driften behövs? Och vad ska du själv göra?

Hur ska hotellet skötas?

Hur ska ni locka besökare?

Den sista frågan är: hur ska ni locka besökare? Innan du öppnar ditt hotell så behöver du en plan för hur du ska nå potentiella besökare; du behöver en plans för hur du ska marknadsföra ditt hotell? Har du tidigare erfarenhet av marknadsföring så kanske du inte behöver anlita någon hjälp utifrån, men om du inte har så bra koll på marknadsföring så kanske det kan vara en bra idé att anlita någon som hjälper dig med detta. Vilken målgrupp ska du rikta in dig på? Och hur ska du nå din målgrupp? Ska du ta hjälp av sociala medier? Behöver du en hemsida? Reklam? Ska du locka med lågt pris eller bra service och lyxig bekvämlighet? Du behöver hitta din nisch – och ett sätt att förmedla den till rätt målgrupp.