Nordens största hotellkedja

Scandic hotels är bland de mest välkända hotellkedjor vi har i Sverige, de finns i de flesta större städer och är alltid ett av valen när man funderar på vart man ska övernatta. Denna kedja har dock en lite annorlunda historia jämfört med andra, det var inte en eller två personer som genom en dröm startade upp litet och byggde upp sitt Emporium. Dessa framgångssagor är alltid spännande att läsa, men det finns andra vägar som leder till framgång. Ibland dyker en gyllene chans upp som man bara inte kan motstå.

Övertagande

Detta var precis vad som hände när Esso Motor Hotel AB fick ta det tunga beslutet att sälja sin framgångsrika kedja, redo att ta över stor ett konsortium som bestod av Ratos, Barkman & Co, Skandia och Svea. Dessa fyra drev under ett år kedjan tillsammans, men sedan valde Ratos att köpa ut de andra ägarna och döpa om kedjan till Scandic Hotels. Man hade som mål att få denna kedja att fortsätta växa så 1996 förvärvade man Reso, en svensk resebyråkedja och hotellkoncern som var ägd av folkrörelserna. Detta företag grundades 1937 samtidigt som man instiftade den första semesterlagen, man ville möjliggöra en folksemester. Dessa anläggningar såldes 1991 till Bennet Resebureau AB som drev det i 6 år innan man tillslut sålde det vidare till Scandic.

Jätte köper upp

Bara två år senare tog man över hotellkedjan Arctia och fick företaget att växa än mer, och detta var spåret man valde att fortsätta på. År 2000 var det Provobis Hotels som stod på inköpslistan för att utöka kedjan än mer. Framgångarna för Scandic Hotels var solklara och den konkurrerande kedjan Hilton kunde inte låta dem gå om, för att stoppa detta köpte Hilton ut Scandic Hotels från börsen för 620 200 GBP. Man valde sedan att ändra namn på det Scandic Crown hotell som låg vid slussen, detta fick istället namnen Hilton Stockholm Slussen. Samma sak hände i Malmö, Scandic Hotel Triangeln döptes om till Hilton Malmö City. Nästa hotell man öppnade blev ett i Linköping, även detta gick under varumärket Hilton istället för Scandic.

Fokus på Skandinavien

Men Hilton ägde bara detta i 6 år innan EQT, ett riskkapitalbolag i norra Europa, köpte upp Scandic Hotel. Man tog över alla anläggningar förutom Hilton Stockholm Slussen för ca: 7,7 miljarder kronor. En sådan stor kedja innebär att man alltid kommer vara föränderlig, detta märktes 2013 då man valde att lägga ner den verksamheten man hade i Estland. Istället köpte man året efter upp de 72 hotell som kedjan Rica Hotels hade i både Sverige och Norge, hotell som snabbt skyltades om till Scandic.

En trevlig plats

Scandic Hotels är idag den största hotelloperatören i Norden, dess nätverk består av 230 hotell som tillsammans har ungefär 45 000 hotellrum i sex olika länder. Hit vänder sig både privatpersoner och företag om och om igen för att spendera en natt eller fler. Det är kanske inte så konstigt att många kunder återvänder till denna kedja som jobbar hårt för att ta hand om sina kunder.