Lyx på två ställen

Turkiet har länge varit ett av de länder dit många semesterfirare vänder sig, Här finner man en mängd hotell i olika prisklasser, charterresor anordnas hit året om och det är ett land många väljer att återkomma till om och om igen. Man kan finna billig shopping och god mat som ett härligt avbrott till härliga dopp i både pooler och havet. Marknader finns det dessutom gott om och här får man öva på sin teknik då det gäller att pruta. Men det är inte bara för det billiga man kan resa hit.

Storslagen öppning

Sedan i maj 2009 har Mardan Palace Hotel i Antalya funnits, ett hotell som byggdes av den azerbaijaniska affärsmannen Telman Ismailov och som har kallats för Europas och medelhavets dyraste lyxresort. Vid dess öppnande fanns flera stora namn bland annat Tom Jones, Seal, Paris Hilton, Sharon Stone och ingen mindre än Kazakstans president Nursultan Nazarbayev. Telman bjöd dessutom in fotbollsklubbar som gäster, de hade träningar i Antalya vilka Telman själv bekostade.

Dopp i ett akvarium

Kostnaden för detta otroliga hotell slutade på $1.4 biljoner, en prislapp som gav utrymme för en hel del lyx och extraordinära saker. Poolen, som egentligen är ett nedgrävt akvarium i vilket man kan finna 2400 fiskar, är den största runt medelhavet. Här finns 560 rum och ett spa på en yta av 1100 kvadratmeter, till hotellet hör också en strand till vilken man importerade 9000 ton sand från Egypten. Sammanlagt innehåller hotellet 10 000 kvadratmeter guld, 500 000 kristaller och 23 000 kvadratmeter italiensk marmor, en lyx som såldes  2015 till Halkbank för endast $124 miljoner.

Högt i Dubai

Känner man för att leta sig utanför de där vanligare länderna som de flesta brukar åka till kan man istället  bege sig till Dubai och checka in på Burj Al Arab. Hotellet vars namn betyder Arabernas Torn är ett lyxigt sådant som ingår i hotellkedjan Jumeirah. Vid öppnandet 1999 var detta världens högsta, friliggande hotell vilket klassas som 5 star deluxe, men som markandsförningskampanj har man påstått att detta är det enda 7 stjärniga hotell i världen.

Konstgjort

Detta kanske inte är så konstigt med tanke på att detta 321 meter höga hotell med 28 dubbelvåningar endast erbjuder 202 sviter, det finns alltså inga vanliga rum alls att boka på detta ställe. Man byggde detta hotell på en konstgjord ö vilken är ansluten till fastlandet via en bro och helheten ska föreställa ett segel på en dhow, Jumeirah Beach hotell som man finner intill detta ska föreställa en havsvåg i denna bild. Högst upp i detta 60 våningar höga hotell finner man en restaurang med namnet Al Muntaha vilket kan översättas till ”det högsta” eller ”det ultimata”.

Dyr vistelse

Med tanke på exklusiviteten i detta hotell där den minsta sviten är 169 kvadratmeter och den största 780, så är prislappen inte billig. Här får man betala mellan $500 och $15 000 för att spendera en enda natt. År 2016 byggde man upp en till ö intill hotellet där gästerna kan njuta av sol och bad på en privat sandstrand, äta på en av de restaurangerna som här finns och ta sig ett dopp i en av bassängerna. .