Lyx i miniformat

De flesta människor gillar förmodligen resor på ett eller annat sätt, det behöver inte nödvändigtvis vara utomlands utan en resa till grannstaden eller för att utforska sitt eget land kan vara precis lika lockande. Boenden finns i en mängd olika utföranden och prisklasser överallt, ofta är det ett stort rum med en välbäddad säng som lockar, ett ställe där man kan breda ut sig och inte känna sig inträngd på något sätt, en plats att andas. Vi är ofta beredda att betala en liten extra summa för det där lilla extra som gör vår vistelse lite mer speciell, men i Frankrike kan man dock lägga den där extra slanten för att få mindre än vanligt.

Rekordlitet

The Eh´häusl Hotel är ett litet men perfekt utformat hotell i staden Amberg, detta innehar världsrekordet i Guinness rekordbok för världens minsta hotell. Golvytan är inte mer än 56 meter och hela hotellet är endast 2.5 meter brett. Själva hotellet tog sig in i rekordboken år 2008, men själva byggnaden är äldre än så. Redan 1728 byggdes den och användes som ett ställe där man kunde kringgå landets giftas lagar, men blev sedan omvandlat till ett hotell utav stadsplaneringsföreningen i Amberg.

En väg runt reglerna

I denna medeltida stad kan man finna detta hotell mellan två andra byggnader och kopplingen till den tidigare användningen är uppenbar i alla de romantiska dekorationer som pryder huset vars namn faktiskt betyder ”Äktenskapshuset”. Under 1700-talet var unga människor som ville gifta sig i staden tvungna att visa upp ett bevis på markägande för att tillåtas ingå i äktenskap. En brudgum med resurser fann en gårdsplan mellan två fastigheter i staden och köpte denna. Han byggde sedan främre och bakre väggar, han byggde även till ett tak för att göra rådmännen nöjda. Enligt legenden bytte detta hus ägare väldigt ofta, och tillät därför många par att gifta sig.

Prissaftigt

Med den lilla ytan som ingår i en vistelse här kan man tro att priset är lågt, men en natt på detta hotell kostar €240. Detta är ungefär lika mycket som ett rum på ett fint hotell, skillnaden är dock att så fort man har checkat in här så har man hela det lilla huset för sig själv. Den lilla golvytan sträcker sig över hela sju våningar, ett litet utrymme som 2008 renoverades till det lyxiga lilla valet för resande som vill bo lite annorlunda.

Utrymme för mycket

På den lilla yta som faktiskt finns i detta unika hotell har man på något sätt lyckats få in en entréhall, ett rum för frukost, ett vardagsrum, ett badrum som är allt annat än trist och högt upp i huset finner man sovrummet som har ett fantastiskt välvt tak vilket bidrar till en lyxigare känsla. Frukosten ingår självklart i priset för en natt, men den matchar inte alls den lilla storlek huset erbjuder. Denna frukost är nästan större än det rum som den äts i. Resten av hotellet speglar också samma lyx som frukosten gör, den lilla byggnaden har ett bubbelbadkar på den översta våningen, och i det vackra men lilla vardagsrummet med vita takbjälkar kan man finna en eldstad som ger den där mysiga stämningen på kvällen.