Hilton Hotels

Med frasiga vita lakan, stora hotellkuddar och en gedigen buffefrukost. Det är inte mycket som slår en natt på hotell, men det är skillnad på hotell och hotell.

Hilton Hotels är en av de större hotellkedjorna på marknaden, om inte den allra största och många är det som spenderat en natt på på något av deras hotell någonstans i världen. Numera finns cirka 570 stycken Hilton hotell i 85 stycken olika länder med en avsevärd större mängd av uppköpta andra kedjor såsom bland annat Scandic Hotels, DoubleTree och anrika Waldorf Astoria Hotels & Resorts. 

Grundaren av Hilton Hotels

Conrad Hilton är grundaren av Hotell koncernen Hilton Hotels. Conrad föddes 25 december 1887 i San Antonio, New Mexiko.Starten på Conrads karriär var inte spikrak utan han var nästan helt utblottad när han tog beslutet om att köpa sitt första hotell. Med sitt första hotell experimenterade han genom att öppna upp en liten affär i lobbyn och genom sin kreativitet kunde Conrad tjäna tillräckligt med pengar för att köpa ett par Hotell till, där en av dem var Dallas Hilton Hotel, det allra första som kom att ha själva namnet Hilton i namnet. 1949 hade Conrad tillräckligt med pengar för att köpa ett av de allra lyxigaste hotellen i New York, Waldorf Astoria. Conrad var bland de allra första till att introducera rankingen 1-5 på hotell men hans vinnande koncept var det lilla extra, bland annat att kombinera hotell med casinon och med restauranger. Han var helt enkelt en föregångare när det kom till gästfrihet inom hotell verksamheten. Under 1966 blev Conrad pensionär och lämnade hotell verksamheten till sin son Barron Hilton. Vid Conrad’s bortgång gick alla hans tillgångar till den katolska kyrkan och till välgörenhet, familjen stod därför helt utan. En lång arvstvist startade och Barron Hilton lyckades som enda familjemedlem få ut en del av arvet. Hilton familjens aktier inom hotell koncernen är idag endast 5.

Vad hände sen?

Barron tog över ordförandeskapet för hotell koncernen och introducerade i slutet av 1990 talet Hilton HHonours utanför USA. Hilton HHonours är ett medlemskap där du som medlem tjänar poäng bland annat genom att stanna på utvalda Hilton hotell, 71 miljoner människor världen över använder sig idag av Hilton HHonours medlemskap. Poängen du sedan har tjänat ihop kan du sedan växla in mot exempelvis fria nätter eller mot flygresor.Idag äger Barron Hilton aktier i koncernen värda omkring 990 miljoner dollar men har på senaste tid klargjort att han ämnar att testamentera bort hela 97% av hans totala förmögenhet till Conrad Hilton stiftelsen. Förmögenheten som idag uppgår till hisnande 2.3 biljoner dollar blir därför ett rejält tillskott i stiftelsen som Conrad Hilton skapade under 1944. Stiftelsen arbetar bland annat med att undervisa blinda barn, att ordna boende för psykiskt sjuka människor och att ge möjligheter till att tillhandahålla rent vatten i Afrika. Med detta vill Hilton familjen ge tillbaka där de kan och med handen på hjärtat så blir ändå 3% en hel del kvar för resten av familjen.

Vad hände sen?