Ett avkopplande avbrott

Vardagen och stressen är något vi alla upplever som jobbigt ibland, de vanliga rutinerna lämnar sina spår i både humör och energinivå. Vi blir fast i en sorts slentrian som vi inte riktigt vet hur vi kommer ur, dagarna tuffar på i samma tecken som innan och vi längtar efter ett avbrott i vardagen. Men det är inte alla som har råd att åka på solsemester flera gånger om året eller ens utomlands, vi sparar oftast pengarna för att kunna lyxa till det ordentligt en gång om året. Det finns dock alternativ som inte behöver bli alltför dyra om man känner att ett avbrott är precis vad som behövs för att orka till nästa ledighet. En tripp till grannstaden kan vara allt som behövs och en natt på vandrarhem, hotell eller pensionat.

Ett avkopplande avbrott

En plats för alla

När det kommer ner till valet om vad man ska välja så är det mer än bara priset som skiljer de olika alternativen åt. Ett vandrarhem är det något simplare valet, ursprungligen ett ställe till för vandrare eller cyklister ute på resa, men nu för tiden är det till för alla. Här får man själv välja om man vill ha frukost, lakan och handdukar eller om man vill betala en extra slant för att få det försett. Till skillnad från ett hotell finns här också möjligheten att laga mat själv, men detta försämrar inte standarden vi har i Sverige, här är det genomgående bra standard och en låg avgift. Men vandrarhemmen har funnits länge, det allra första öppnade 1909 i en gammal borg belägen i Altena, Tyskland. Till Sverige kom det först 1933 då man i Gränna öppnade ett på Brahegatan, här kostade då en övernattning 50 öre om man tagit med sig egna lakan.

Du bestämmer priset

På den tiden var det avsett för just vandrare och skidåkare på vintern, men eftersom gästerna blivit fordonsburna med tiden så är nu alla gäster välkomna oavsett om man kör bil, cyklar, vandrar eller åker motorcykel. Utbudet på vandrarhemmen varierar en hel del, på vissa ställen erbjuder de nästan samma service som på ett hotell, men det speciella ligger i valfriheten att själv kunna välja vad man vill betala för och inte. Ett bra alternativ för den som är på resande fot eller bara vill komma iväg en sväng utan att spendera en massa pengar, man får dock räkna med risken för att dela rum med främlingar då priset avser en säng och inte ett helt rum.

En heltäckande service

På ett hotell däremot så hyrs hela rum ut till gäster och här finns oftast inte tillgång till att kunna laga sin egen mat, hotell har istället en egen restaurang där det serveras både frukost, lunch och middag. Standarden på hotell varierar en hel del, likaså priserna. Det finns hotell där man kan få duscha i en gemensam dusch som delas med andra gäster och få en frukostbricka på rummet, men det vanligaste är hotell med eget badrum och en härlig frukostbuffé. Ett hotell erbjuder ofta en pub, tv, badanläggning och en restaurang, hit kan också företag vända sig för att hålla konferenser och andra möten. Till skillnad från vandrarhemmet har hotellet en längre historia och det äldsta hotell som fortfarande är i drift finns i Japan och öppnade år 705.